Tende, ki popestrijo vaš dom

Po vselitvi v vašo novo hišo se bo kmalu pokazala potreba po dodatni poletni senci ali po zaščiti pred jesenskim dežjem. Verjetno boste morali razmisliti in se odločiti med nekaj sistemi, ki vam lahko rešijo to težavo. Rešitev je kar nekaj, ena  med njimi pa je tudi namestitev tende.

Če se boste za zaščito pred soncem ali dežjem odločili za namestitev tende, boste morali upoštevati veliko kriterijev, na podlagi katerih boste izbrali tisto pravo tendo za vas. Tende so ena izmed najbolj praktičnih rešitev, ki jih lahko trenutno najdete na tržišču.

Tende lahko izberete v poljubnih velikostih in barvnih kombinacijah, zato lahko zadovoljijo še tako zahtevnega uporabnika. Lahko boste izbirali tudi med različnimi načini pospravljanja tende. Ko boste izbrali pravo velikost in barvo platna, bo izdelek v nekaj dneh  pri vas doma, za montažo vaše nove tende pa bodo poskrbeli usposobljeni monterji.

Montaža tende na vašo hišo se izvede zelo hitro in ni potreben nikakršen izkop zemljišča, ali kakšen drugačen poseg v vašo že urejeno okolico, saj ni potrebno vgraditi nikakršnih podpornih stebrov, kar vam omogoča tudi, da se lahko nemoteno gibljete pod njo.

Tende

Nameščene tende, bodisi odprte, bodisi zaprte, bodo predstavljale tudi estetski dodatek vaši hiši. Tende namreč lahko uporabljamo po potrebi. Ko zaščite pred soncem ali dežjem ne potrebujete, lahko tende tudi pospravite, saj  se namreč lahko zelo preprosto navijejo oz. pospravijo. Poznamo več načinov navijanja tende. Lahko je to ročno, ali pa z električnim sistemom. V primeru električnega sistema se tende običajno pospravijo v zato izdelane kovinske škatle. Kot opcijo si lahko izberete tudi ličen pokrov, ki v primeru zaprte tende deluje estetsko, polepša vašo hišo in izdelek hkrati tudi zaščiti. Ker imajo večje tende tudi zelo veliko površino, se lahko v primeru hujšega vetra  tudi avtomatsko pospravijo, kar prepreči poškodbo izdelka. Seveda morate v tem primeru izbrati električno navijanje tende.

Glede na vaše trenutne potrebe si lahko prilagodite tudi velikost odprte tende s tem, da je ne boste odprli do konca. Včasih si namreč ne boste želeli, da bi bil pokrit oziroma zasenčen cel prostor, kar predstavlja veliko prednost pred statičnimi izdelki, kot so recimo nadstreški.

V zadnjem obdobju so sistemi rok, ki raztegnejo tende narejeni iz zelo kvalitetnih materialov in omogočajo praktično neomejeno število odpiranj in zapiranj. Tudi platna so s svojo kvalitetno izdelavo zelo trpežna in ne prepuščajo vode niti pri večjih nalivih, ki vas utegnejo presenetiti.

Z odločitvijo za  namestitev tende boste tako rešili vaš problem zaščite pred soncem in dežjem po vseh kriterijih, tako praktičnih, kakor tudi estetskih in varnostnih, tako da boste lahko uživali vaš prosti čas v prijetni senci ali pa na suhem v primeru dežja.

Izbira med ALU/PVC roletami

Vse vrste rolet, tako PVC kot tudi ALU rolete imajo svoje dobre lastnosti kot tudi slabe. Dobro je vedeti, da v kolikor iščemo rolete, ki so lepega videza, ne bi zgrešili z nobenimi od teh dveh, saj se tako ALU kot tudi PVC rolete ponašajo z lepim videzom. Vendar ni vse v videzu in lepoti, temveč je pomembna tudi kakovost izdelka. Veliko strokovnjakov bi, če bi jih vprašali, priporočilo ALU rolete saj vam zagotavljajo izredno dobro zaščito pred vetrom, dežjem, točo in na sploh pred vremenskimi vplivi, hkrati pa nudijo tudi toplotno zaščito. Če imate v bližini kakšne radovedne ali pa mogoče hrupne sosede, vam zagotavljajo tudi zaščito pred njimi. Izdelane so zelo kakovostno in s tem lahko vlomilcem povzročajo kar veliko težav.

Rolete

Kot smo že omenili, naše rolete zagotavljajo izjemno dobro toplotno zaščito, kar je zelo dobrodošlo predvsem pozimi. Tudi sončni žarki vam ne bodo delali problemov, saj se sončna svetloba od rolet skoraj popolnoma odbije. Kot pa smo že omenili, vas bodo rolete varovale tudi pred zvoki iz okolice, saj vsebujejo posebno poliuretansko peno, ki vas bo zaščitila.

Seveda si vsi želimo, da bi bil izgled stanovanja kar se da lep, zato vam tudi omogočamo, da dobite rolete v različnih barvah, da se lahko prilegajo barvi vašega stanovanja. Nudimo vam tudi veliko oblik in kombinacij rolo omaric, da bo vse skupaj izgledalo še veliko lepše. Dandanes je že skoraj vsaka stvar lahko izdelana iz več različnih materialov tako vam tudi ponujamo roletne lamele izdelane iz lesa, aluminija in umetne mase.

Velikokrat imamo težave, da se ponoči zbujamo zaradi raznih komarjev in drugih insektov. Seveda je to zelo nadležno, zato se lahko odločite, da vam v rolete integriramo komarnike skupaj z roletami ter si tako zagotovite mir pred insekti in si zagotovite miren spanec.

Obstaja tudi več možnosti za montažo rolet. Montiramo jih lahko pred izdelavo fasade, to imenujemo podometni sistem. Ta je namenjen predvsem za novogradnje. Druga možnost, ki vam jo ponujamo za montažo pa je tudi, da jih montiramo, ko je fasada že zaključena. V tem primeru pa so, za razliko od podometnega sistema, omarice vidne. Ta sistem imenujemo nadometni sistem.

Omarice ALU in PVC rolet so lahko z zabojem pod kotom 45° ali 25°, lahko pa so tudi polkrožne. Rolete je nekako potrebno tudi zložiti nazaj in to lahko storimo z zgibno ročko ali samonavijalcem. Lahko pa jih zložite z vgrajenim elektromotorjem kateri vsebuje stikalo, pomagate pa si tudi z daljinskim upravljalcem.

Kaj so senčila, zakaj jih uporabiti in kje jih dobiti?

Senčila sodijo med opremo, ki jo uporabljamo na oknih in drugih steklenih površinah, ki prepuščajo vstop svetlobi, z namenom, da v prostoru ustvarimo senco.

Senčila in njihova uporaba

Ljudje smo z napredkom tehnologije oken, ki so postajala vse večja, posegali po raznih pripomočkih, predmetih in opremi, kot so senčila, da smo lahko podnevi omejili količino svetlobe, ki je lahko prišla v prostor. Določena senčila so učinkovito služila svojemu namenu, spet druga niso bila praktična. Nekateri lastniki hišnih ljubljenčkov, predvsem mačk, so ugotavljali, da zavese niso primerna senčila, saj si mačke rade brusijo kremplje, zavesam pa se ne morejo upreti. Drugi lastniki, bolj razigranih ali pa agresivnih psov, pa so ugotovili, da notranjih senčil, kot so recimo žaluzije, ne morejo imeti, saj se je že zgodilo, da je pes žaluzije, čisto uničil.

 

senčila

Vzdrževanje

Različne vrste senčil, se tudi različno vzdržujejo. Nekatera potrebujejo malce več vzdrževanja, druga pa skoraj nič, oziroma so čisto preprosta za vzdrževanje. Vzemimo si za primer notranje žaluzije. Na jih, kot vseh drugih stvareh se nabira prah, očistimo ga pa čisto preprosto z vlažno krpo, v parih potezah. Lamelne zavese, so nekoliko drugačne in vzdrževanje ter čiščenje je še bolj preprosto, saj so statično obdelane. Kaj pa to pomeni? Senčila, ki so statično obdelana, nimajo statičnega naboja ki nase vleče prah. Torej na kratko povedano ne potrebujejo čiščenja prahu.

Naša ponudba senčil

Naj najprej poudarimo ALU/PVC rolete, ki so zelo dobre kar se tiče senčenja, saj ne prepuščajo skoraj nič svetlobe in zaradi tega, lahko prostor popolnoma zatemnimo. Ko so rolete spuščene, nudijo tudi toplotno ter zvočno izolacijo. Vgrajen imajo tudi varnostni sistem, ki ščiti pred vlomilci, da ne morejo dvigniti senčila, oziroma rolet.

V ponudbi so tudi notranje ter zunanje žaluzije. Ti dve vrsti senčil sta si dokaj podobni. Lahko jih čisto dvignemo ali pa spustimo. Lamele lahko tudi obračamo za skoraj 180° in s tem lahko natančno uravnavamo koliko svetlobe bomo spustili v prostor. Kot je že zgoraj omenjeno, je čiščenje takega senčila z lamelami, preprosto. Notranje ter zunanje žaluzije pa se razlikujejo le v tem, na kateri strani okna so postavljene. Zunanje žaluzije, nudijo tudi zaščito proti zunanjimi vplivi.

Na voljo imamo tudi lamelne zavese. Te se večinoma uporablja, za večja okna, in druge steklene površine, katere želimo zasenčiti. Naše lamelne zavese sodijo med najbolj kakovostna senčila, ki jih lahko najdete na trgu. Lamelne zavese vam lahko tudi dobro popestrijo notranji izgled vaših prostorov, saj so vam na voljo v številnih barvnih in vzorčnih kombinacijah.

Poleg omenjenih senčil, pa lahko v prodajni ponudbi najdete tudi komarnike, katere lahko montiramo na senčila, ter se tako v sezoni zaščitite proti nadležnimi insekttom. Našli boste pa tudi tende ter markize, s katerimi si boste lahko zunaj ustvarili prijetno senco, ki še kako prija v vročih poletnih dneh.

Notranje žaluzije, preprosta in uporabna oblika senčil

Če vam zunanje žaluzije niso všeč ter bi radi pokazali vaša čudovita okna in okenske okvirje, potem se lahko odločite za notranje žaluzije. Izberete lahko tudi navadne zavese iz blaga, vendar če imate hišne ljubljenčke, to ni najbolj priporočljiva izbira. V kolikor gre za poslovni prostor pa je tudi bolje, če uporabljate notranje žaluzije. S tem izkazujete tudi profesionalnost vašega podjetja.

Notranje žaluzije so zelo preprosta oblika senčil za senčenje prostora. So izjemno enostavna za uporabo in vzdrževanje. Z njimi lahko zelo preprosto uravnavamo količino svetlobe v prostoru. Notranje žaluzije lahko čisto zatemnijo prostor. Edina svetloba, ki jo prepuščajo pride čez majhne špranjice, vendar je ta zanemarljiva. Po želji lahko v prostor spustimo vso svetlobo tako, da notranje žaluzije dvignemo s pomočjo vrvice, te pa se lepo zložijo. Ni nujno, da jih dvignemo do konca, lahko jih dvignemo in spustimo do poljubne višine, hkrati pa lahko še vedno uravnavamo koliko svetlobe želimo spustiti v prostor. To opravimo s pomočjo paličice, ki jo vrtimo, ali vrvice, s katero notranje žaluzije dvigamo ali pa spuščamo.

S to paličico ali vrvico spreminjamo kot lamel v žaluzijah. Obrnemo jih lahko malce navzgor, tako da v prostor direktno prepuščajo svetlobo, lahko jih obrnemo skoraj vertikalno, v tem primeru ne bodo prepuščale veliko svetlobe, lahko pa jih obrnemo tako, da so horizontalne in prepuščajo svetlobo vodoravno v prostor. Hkrati nam omogočajo, da lahko gledamo iz prostora. Lahko jih obrnemo tudi navzdol. V tem primeru se mora svetloba, ki pride v prostor dvakrat odbiti od žaluzij, ter v prostor spusti bolj blago svetlobo, mi pa lahko gledamo skozi žaluzije navzdol.

notranje žaluzije

Notranje žaluzije so na voljo v več različnih barvah. Bogata barvna izbira omogoča boljše ujemanje s prostorom, pohištvom ali samimi okni. Barva žaluzij pa tudi nekoliko vpliva na barvo svetlobe v prostoru. Tako lahko v prostoru ustvarimo različna vzdušja.

Tudi na notranjih žaluzijah, kot na vsakem predmetu, se začne počasi nabirati prah. Na srečo so notranje žaluzije zasnovane tako, da jih obrnemo najprej navzgor, z vlažno krpico pobrišemo zgornji del, nato pa jih obrnemo navzdol ter pobrišemo še spodnji del. Prav tako, če nam uspe notranje žaluzije umazati, jih ni potrebno sneti, vendar jih preprosto obrišemo, brez skrbi, da bi jih poškodovali.

Lahko se zgodi, da se določene lamele obrnejo v drugo stran, recimo navzgor ali navzdol, če jih seveda premaknemo posamezno, vendar pri tem ni narejene nobene dolgotrajne škode. Lamele lahko preprosto poravnamo nazaj tako, da s paličico ali vrvico premaknemo lamele v oba skrajna položaja, med tem pa se notranje žaluzije lepo naravnajo.

Notranje žaluzije so vam na voljo v vseh možnih dimenzijah, saj jih izdelamo za vas po meri oz. naročilu. Primerne so tako za pravilne, kvadratne oblike oken, kot tudi za nepravilne oblike.

Prednosti, ki jih nudijo zunanje žaluzije

V naši ponudbi boste poleg ostalih senčil našli tudi zunanje žaluzije. Največkrat se uporabljajo za zaščito pred vročino in sončnimi žarki. Čeprav jih imate zunaj, jih lahko še vedno upravljate od znotraj na roke ali pa na elektromotor s stikalom ali daljinskim upravljalnikom.

Sama maska oziroma “blenda” zunanjih žaluzij (tisti del v katerega se zvije oziroma zloži žaluzija) se ne vidi, če je narejena kot podometni sistem, saj je skrita pod fasado. Vidna je le, če je fasada že končana in se zunanje žaluzije vgrajuje naknadno. To se zgodi v primeru nadometnega sistema, ko je maska oziroma “blenda” vidna. Po našem mnenju je najboljša možnost montaža podometnega sistema. V kolikor pa že imate na hiši končano fasado, pa lahko naredimo tudi nadometni sistem vgradnje žaluzij.

Zunanje žaluzije
Zunanje žaluzije krasijo lahko tudi izgled vašega doma.

Zunanje žaluzije za zaščito proti vročini uporabljamo prav zato, ker so vgrajene zunaj. Aluminij je dober toplotni prevodnik. V kolikor ga sonce segreje, ga zunanji zrak oziroma veter tudi ohladi, zato se aluminijaste žaluzije ne morejo zelo segreti. V kolikor se segrejejo pa to ne pomeni, da se bo vaš prostor prav tako segrel. Namreč, ko so zunanje žaluzije spuščene in zaprte, te ustvarijo nekakšen ščit pred vašim oknom. Zrak med žaluzijami in oknom pa služi kot izolator, ki poslabša prenos toplote iz žaluzij na vaše okno in v vaše prostore.

Same zunanje žaluzije ne služijo samo za obrambo proti vročini in sončnim žarkom, vendar tudi pred drugimi vremenskimi vplivi. Lamele žaluzij so vodene po močnih stranskih vodilih in niso občutljiva na močnejši veter ter sunke vetra. Žaluzije zaščitijo okno tudi proti toči, ki sicer ni tako pogosta, vendar ko se pojavi, lahko ustvari kar precej škode na vaših nezaščitenih oknih.

Ene izmed najkvalitetnejših žaluzij na trgu so dobavljive tudi pri nas. V ponudbi so zunanje žaluzije KRPAN. Te uporabljajo le najkvalitetnejši aluminij. Poleg tega za žaluzije KRPAN ni potrebno načrtovati v naprej in skrbeti za podometni sistem. Dobro je le, da imate na zunanji steni 12cm prostora, saj je širina teh žaluzij prav tolikšna. Primerne so tako za starejše objekte kot tudi novogradnje. Maska oziroma “blenda” je sicer vidna, vendar ne izstopa toliko kot bi izstopala maska žaluzij, katere potrebujejo večjo škatlo in so vgrajene nadometno. V same zunanje žaluzije KRPAN je možno tudi vgraditi razne vrste komarnikov. V takem primeru, bo širina žaluzij nekoliko večja od 12cm.